Către: Ludovic Orban- Prim Ministru al României
FONDURI INSUFICIENTE PENTRU TURISM
Stimate Domnule Prim Ministru Ludovic Orban,
Faptul că industria turistică din Romania a fost și este în continuare profund afectată de pandemia de coronavirus nu mai trebuie demonstrat.
În România peste 45 000 de companii activează în mod nemijlocit în această industrie (agenții de turism, unități de cazare, unități de alimentație, companii de evenimente, transport turistic, rent a car etc.) și multe alte zeci de mii deservesc prima categorie (de exemplu producători de alimente).
Peste 190 000 de oameni lucrează în companiile din aceasta industrie și peste 210 000 de angajați regăsim la firmele care contribuie indirect la cei 5,7% din PIB-ul României generat de turism.
Industria a beneficiat în ultimele 6 luni de masuri generale (de tip șomaj tehnic) cot la cot cu celelalte sectoare ale economiei. Au fost masuri utile si fără de care deja la acest moment o buna parte din industrie ar fi închisă. Cu toate acestea, masuri SPECIFICE nu au existat.
Ne-am bucurat acum multe luni când am discutat si decis împreună alocarea unei sume de 1 miliard euro din fonduri europene turismului si ospitalității românești. Ieri, 22.10.2020 ora 10:00 a demarat, cu multa întârziere, programul de înscrieri pentru IMM-uri la alocarea grant-urilor pentru capital de lucru. Lista codurilor CAEN care au fost acceptate a fost una largă, nu s-a rezumat nicidecum la turism. Astfel doar ieri, în prima zi, s-au înscris peste 20 000 de firme. Care va fi numărul final nu știm și nici nu mai are vreun rost sa știm.
Trecem peste “curiozitățile“ administrative (de exemplu, deși platforma a fost accesibilă la ora 10:00 si încărcarea datelor durează câteva minute, avem 7 firme care ieri figurau cu ora depunerii ca fiind 10:00, alți 380 la 10.01 și multe alte sute la 10.02 – lucru practic imposibil, ceea ce ridică multe suspiciuni cu privire la accesul unor aplicanți la conținutul și forma cererii înainte de deschiderea oficiala a aplicației, în condițiile în care nici tutorialul transmis nu cuprindea toate informațiile necesare) dar ne permitem să comunicăm faptul ca principiul folosit ca si prim criteriu de acordare (“primul venit, primul servit) duce nu numai la posibile fraudări ale modului de înregistrare ci și la ineficiența banilor alocați, neținându-se cont de performanță, de comportamentul anterior al companiilor, de viabilitatea afacerilor etc. Cu alte cuvinte, bani irosiți fără a genera cu adevărat plus valoare pentru economia țării. Având în vedere cele de mai sus vă solicităm să găsim împreuna soluțiile cele mai bune de îndreptare a situației. O posibila variantă este alocarea unor fonduri semnificativ mai mari pentru a satisface întreaga cerere, altfel se introduce suplimentar o concurență nedreaptă între companiile care au fost mai “repede de mână“ și celelalte, ceea ce duce la distorsionare inacceptabilă a industriei turismului. Niciuna dintre companiile care au dorit sau vor dori să aplice nu este vinovată de închiderea industriei și toate trebuie sprijinite. Presupunând că nu sunt suficienți bani pentru toți (deși observăm că se găsesc bani pentru tot felul de alte cheltuieli) atunci cei care trebuie sprijiniți sunt cei care au avut un comportament fiscal adecvat in trecut și care au cele mai bune șanse de supraviețuire și revenire în viitor.
Dorim sa menționăm că deși IMM-urile au un oarecare acces la fonduri, firmele care nu se încadrează în zona IMM ( fie ca sunt firme mari fie ca sunt firme legate) nu au acces decât la fondurile si garanțiile oferite prin EXIMBANK, care sunt extrem de puține și unde, la acest moment, subvenționarea dobânzii nici măcar nu este operațională (ce sa mai vorbim de faptul că banii nu sunt deloc alocați). O alta distorsionare a unei pieți care oricum este lovită din toate părțile.
Stimate Domnule Prim Ministru, vă rugam să vă aplecați cu atenție asupra acestei industrii, care ar putea reprezenta un pilon esențial în planul de redresare si reziliență al României după 2021 și să găsiți, în colaborare cu noi, soluțiile care deblochează fondurile atât de necesare supraviețuirii și modalitatea corectă de acordare în așa fel încât piața să nu fie distorsionată.
Vă garantăm de toată deschiderea noastră în purtarea unor discuții la nivelul diferitelor ministere, împreună cu reprezentanții noștri din dorința de a expune mai clar situația delicată în care ne aflăm și specificul activității noastre.
Cu stimă,
Dumitru Luca
Președinte APT
Purtător de cuvânt APT – Dragoș Anastasiu, Membru Board FIHR
0722 366 136